Konfivýlet 201512

V piatok 11.12.2015 boli konfirmandi z nášho zboru na jednodňovom výlete v Prešove a Košiciach. Zažili sme zaujímavý deň či už v spoznávaní dejín, ale aj v spoločenstve mladých bratov a sestier.

V chladné ráno sme po modlitbe nasadli o pol deviatej na vlak do Kysaku a Prešova. Pre mnohých bolo prekvapením, že sa dá do Prešova docestovať vlakom a ešte k tomu, že je potrebné prestupovať  :-). Vlaky sme používali na všetko naše cestovanie.

V Prešove sme po krátkej prechádzke doputovali k stravovaciemu zariadeniu SOU služieb, kde sme mali objednaný obed. Po chutnom obede sme prešli kúsok k Múzeu židovskej kultúry. Navštívili sme miestnu ortodoxnú synagógu, kde nám pani sprievodkyňa poslúžila pútavým výkladom o živote židovskej komunity na území Prešova od 13.storočia až po dnes. Smutná je najbližšia história keď 6400 člennej židovskej komunity ostalo po 2.svetovej vojne 400 členov, ktorí však čoskoro odišli z Prešova a dnes ostavší Židia užívajú len malú modlitebňu, kde nenazbiera ani 10 mužov, aby mohli začať Bohoslužbu.

Zo synagógy sme sa pobrali k rohu Kolégia, kde sme sa pristavili pri pamätníku prešovských martýrov (prešovské jatky) v stavovských povstaniach, keď v roku 1687 bolo popravených 24 prešovských mešťanov, senátorov, evanjelických farárov, dozorcov a remeselníkov. Následne sme navštívili na kratučko Biskupský úrad nášho Východného dištriktu.

Ešte sme mali v Prešove jedno zastavenie v Krajskom múzeu, kde sme si prezreli národopisnú výstavu, výstavu hasičskej techniky, historickú výstavu majiteľov domu a príležitostnú výstavu k 70-temu výročiu múzea.

V dobrej nálade a radostných rozhovoroch sme cestovali z Prešova do Košíc. Vlak nás privítal veľmi príjemným prostredím. V Košiciach sme navštívili ako prvý McDonald, ktorý bol túžbou mnohých konfirmandov :-). Následne sme sa odobrali na Mlynskú ulicu do nášho evanjelického zboru Košice.

V Košickom zbore sme mali dohodnuté stretnutie s dorastencami, ktorí nás vrelo privítali v ich zborovej miestnosti. Dorasťáci hrali spočiatku hry na spoznávanie, na spriatelenie sa, ale aj na kreativitu, či šikovnosť. Bolo to veľmi zaujímavé a zábavné. Potom sme si vypočuli zamyslenie na tému trpezlivosti, ako vlastnosti Pána Ježiša, ktorou chce požehnať aj naše životy. Po záverečnej modlitbe sme sa odobrali na cestu vlakom domov. Do Popradu sme docestovali večer o pol ôsmej.

Michal Findra