Prestavba zborovej miestnosti 2016

Rok 2016 bol spojený v našom zbore s prestavbou zborovej miestnosti na ulici 1.mája. Išlo veľkú investičnú aj pracovnú aktivitu v našom zbore, aby sme mali lepšie vyhovujúce priestory pre naše stretávanie.

Prvotným bodom bolo vypracovanie projektu a koncepcie nových priestorov. Základnou požiadavkou bola potreba variabilných priestorov, ktoré by umožňovali vytvoriť viac miest pre stretávanie rôznych skupín. Rozhodli sme sa pre variantu dve miestnosti prepojené dvernými otvormi a jedna menšia miestnosť pre stretávanie detskej besiedky. Projekty sme si pripravili sami cez našich projektantov.

Na základe rozhodnutia presbyterstva o prestavbe priestorov sme sa najskôr pustili do prípravných prác, ktoré sme mohli konať aj popri fungovaní stretávaní v „starej“ zborovke. Niektoré práce sme konali brigádnicky, niektoré cez jednotlivé profesné firmy. Prvotne sme nechali vybudovať  novú kanalizačnú prípojku (vo dvore) a vodovodnú prípojku (z bývalej Astroky). Následne boli riešené nové rozvody vody a kanalizácie pre WC a hygienu, ktoré sa presunuli. Popri tom sa riešili a realizovali nové WC pre jednotlivé prevádzky dole v prízemí objektu. K prípravným prácam prislúchala aj prekládka plynomerov z interiéru do exteriéru budovy.

Brigádnicky sme sa neskôr pustili do búracích prác. Dokázali sme vybúrať jeden z otvorov. Vybrať staré podlahy. Zamurovať otvor v kuchynke. Zdemolovať staré WC. Potom nastúpili viaceré stavebné firmy, ktoré realizovali ďalšie búracie práce. Bol vybratý zásyp podláh, vybúrané viaceré nové otvory. Celkovo bolo odstránených 57 ton odpadu.
Po búracích prácach nastúpili firmy na výstavbu nových priestorov. Najskôr to boli práce na novej podlahe. Bola položená vyrovnávacia vrstva z liaporu a polystyrénu, na ktorú bola vykonaná betonáž vystuženého poteru v hrúbke 7 cm. Potom nastúpili  sadrokartónisti, ktorí realizovali podhľady a jednu priečku. V súčinnosti s ich prácou elektrikári naťahali nové rozvody osvetlenia a zásuviek. Potom nastúpili práce na budovaní priečok z pórobetónových tvárnic a osadenie dverných a okenných otvorov. Ďalej sa pokračovalo novými omietkami, pod ktoré bolo vykonané sieťkovanie sklotextilnou sieťkou. Záverečnými stavebnými prácami firiem na prestavbe bolo poženie keramických podláh a obkladov. Po stavebných prácach ešte nastúpili profesisti a dokončili montáž elektra, prerobenie bývalého vykurovania  a doplnenie kúrenia do nových priestorov. Na záver sme brigádnicky celý priestor vymaľovali a upratali.

To, čo je spísané tu v pár vetách, prebiehalo počas skoro celého roka 2016, a prinieslo mnoho finančnej a pracovnej námahy. Bolo odpracovaných vyše 300 brigádnických hodín. Vďaka patrí každej pomocnej a organizačnej ruke, ktorá sa podieľala na tomto diele. V hlavnej rade patrí vďaka Pánovi Ježišovi, lebo nám dal milosť toto dielo aj začať aj dokončiť. Nech nám slúžia aj nové priestory na zvesť evanjelia a duchovné budovanie. Verný je Ten, ktorý vás povoláva; On to učiní. 1.Tes 5,24

Michal Findra

 

One comment

  1. … tak, to teda bola veeelkaaa robota!!! Vdaka Bohu za vsetkych, co prilozili pomocnu ruku k dielu – Pan nech vsetkym bohato odplati ich namahu a nove priestory nech pozehna, aby sme mu v nich mohli sluzit!

Comments are closed.