Obraz alebo rám – Vianočná besiedka 2016

Čo si myslíte, čo je dôležitejšie: obraz alebo rám? Na túto otázku sme sa spolu s deťmi pokúšali nájsť odpoveď na predvianočnom detskom stretnutí v zborovej miestností ECAV Poprad 18.12.2016.


Mládežníci sa v úvodnej scénke pokúšali do novej zborovky zavesiť krásny drevený ornamentový rám obrazu. Muselo to byť špeciálne miesto, muselo tam dopadať slnko v správnom uhle, muselo to byť na viditeľnom mieste, muselo…., ale niečo nás zastavilo. Veď ten rám bol bez obrazu. Na čo sme sa mali pozerať? Rám bol prázdny. Tak isto vyzerajú aj naše životy. Musíme mať moderné veci, musí sa o nás hovoriť len v dobrom, musíme sa stretávať iba s významnými ľuďmi, musíme chodiť na dovolenky, musíme byť šťastní a usmiatí, musíme… To všetko je však len rám, ak v našom živote chýba to najpodstatnejšie, najhodnotnejšie všetko je nič. Zmysel nášmu životu dáva to, čo našli raz v noci pastieri v maštali v Betleheme, a čomu sa poklonili. Je to Pán Ježiš, náš záchranca, vysloboditeľ, náš zmysel života, ktorý sa nikdy neminie ani nestratí. On, Pán Ježiš je obrazom v našom ráme, je podstatou nášho života. Ak tomu veríme a žijeme s Ním vtedy máme všetko nielen na Vianoce, ale v každý jeden deň nášho života.

Pozerajme sa preto nielen na to čo je pred očami, ale tak ako sa pozerá Hospodin, pozerajme sa na srdce. To bol biblický verš, ktorý sme sa podľa Biblie a indícií učili naspamäť.

Pri speve piesní, v spoločenstve veriacich, pri hraní, pri vyrábaní dreveného Betlehema a pri vynikajúcom občerstvení sme prežili krásnu predvianočnú nedeľu  Nech za to patrí nášmu Bohu sláva.

Alenka Findrová